Kindcentrum Baflo

Rasquert

Twee basisscholen, de peuterspeelzaal, sportclubs en het verenigingsleven zijn samen gegaan onder het mom: samen wat kan, apart wat moet. ’s Avonds wordt de sportzaal en de tennisbaan gebruikt door sportverenigingen en dorpsbijeenkomsten.

Het puntdak verleent het kindcentrum een huiselijke sfeer en geeft het interieur onverwachte ruimtelijke kwaliteit. Het komt voort uit de schuurarchitectuur uit de omgeving, herkenbaar aan haar heldere en eenvoudige vorm, waar het kindcentrum ook in massa, uitstraling en materialisatie aan refereert. Dit komt ook buiten terug: een dubbele gevel van glas en houten lamellen creëert een uitnodigend karakter met een bijzonder lichtspel. De school valt in Frisse Scholen klasse B.

De school in het bevingsgebied heeft een voorbeeldfunctie en is all-electric. Om de aardbevingsbelasting te minimaliseren én zo goed mogelijk te verdelen, zijn er lichte bouwmaterialen toegepast en is het gebouw regelmatig van opzet. Daarmee is de aardbevingsbelasting voor de sporthal vergelijkbaar met windbelasting. Het gebouw is zeer energiezuinig, de EPC van dit gebouw is 0,29.