Simon van Hasseltschool

Groningen

In Groningen is hard gewerkt aan een nieuwe vestiging voor de kinderen van de Simon van Hasseltschool. Hesco Bouw heeft voor deze schakelschool een bestaand schoolgebouw gerenoveerd en uitgebreid met een tweede bouwlaag. Deze kruisvormige toevoeging zorgt voor acht mooie theorielokalen met elk een eigen kijkvenster op de buitenwereld.

De oorspronkelijke geel/bruine kleur van het metselwerk is leidend geweest voor de natuurlijke kleurkeuze van de nieuwe materialen. De uitbreiding heeft een gevel van verticaal geprofileerde beplating gekregen die in hun afwisselende ritme meewerken aan de natuurlijke uitstraling van het geheel. De leslokalen zijn duidelijk zichtbaar gemaakt door de wit omkaderde kijkvensters.

Het hart van het bestaande schoolgebouw is opengebroken en levert een fraaie vide op die verbinding legt tussen de theorielokalen boven en de praktijklokalen beneden. De natuurlijke uitstraling van het exterieur wordt binnen doorgezet en kenmerkt zich door het gebruik van eiken houten elementen, zoals podium en balustrade.

Boven de vide zijn vier grote lichtkappen geplaatst. Door de ori├źntatie op het noorden zorgen deze elementen voor een rustige en indirecte lichtinval. Mede hierdoor zullen de kinderen het schoolgebouw als prettig en comfortabel ervaren, wat zal bijdragen aan de individuele leerprestaties.

De uitbreiding is zodanig ontworpen dat deze tevens aardbevingsbestendig is.

Een uitgebreid artikel is gepubliceerd in Bouwen In Het Noorden